21 Nisan 2013 Pazar

Çizgili Pijamalı Çocuk/Kitap Yorumu...



   
Aslında bu yazıyı yazmayı pek istemiyorum bile diyebilirim. Çünkü yazarken bile tüylerim diken diken oluyor...Zaten kitap hakkında söylenebilecek çok fazla şeyde yok. Bana okuduğum bütün fantaztik kitapları unutturdu..
Hatırlıyorum da Hush Hush serisinin zon kitabı Finali okuyanlar bilir; Patch bir ara cehenneme gitmişti. Ve ben o sahnede ağlamıştım. Şimdi bu kitabı okuduktan sonra ne kadar abarttığımı düşünüyorum. Bunun yanında benim için hiç gibi kaldı. Yani zaten kitabı okuduktan sonrada hepimizin bildiği gibi pisliğin teki olan Hitlere küfürler yağdırmamak elde değil. Böyle bir insan gerçekten olamaz. Kitabı okuduktan sonra kendisi hakkında araştırma yaptığımda intihar ettiğini öğrendim. Bu dünyayı kendisi gibi bir pislikten kendisinin kurtarması çok ironik..
Neyse kitaptaki ana karakterimiz Bruno'yu çok ama çok sevdim. Çocuk aklıyla tel örgünün diğer tarafında çocukların oyun oynadığını düşünüyor..Ve kitabı okumayıpta okumayı düşünenler ki şiddetli bir şekilde herkese tavsiye ederim burda gerisini okumasın..
Kitabın sonlarına doğru zaten Bruno çizgili pijamayı giymeye karar verip tel örgünün diğer tarafına geçtiğinde zaten oradan bir daha çıkamayacağını anlamıştım..Kitabı bitirdiğimde hemen açıp filmin son kısmını izledim.Tabii daha da duygulandım. Bu nasıl bir son böyle ya..o iki küçük masum çocuktan ki bunun caniler için hiçbir önemi yok tabii ki sabun yaptılar resmen. Ve bilmeyenler için söyleyeyim bu işlem tam 20 dakika sürüyor. Yani onlar 20 dakika boyunca dayanılmaz acılar çekiyor..bu gerçekten çok berbat bir durum..
Çizgili Pijamalı Çocuk kitabının bir de filmi çekilmiş. Şimdi film üzerinden karakterleri tanıtayım;
Kensidi Bruno yani ana karakterimiz olur. Tel örgünün diğerine göre iyi olan tarafında, üç katlı bir evde yaşar.(Bu iğrenç kelimeden ne kadar uzak olsa da)kendisi bir nazidir..Araştırmayı sever ama kitabın sonunda ne yalan söyleyeyim keşke sevmeseymiş dedim..
Bu Shmuel. Tel örgünün kötü tarafındaki masum bir yahudidir. Her şeyden habersiz..
İşte kitabı tamamen özetleyen resim..
Bu da asla unutulmayacak olan son sahne..
"Bu kitabı okumaya başladığınızda, Bruno adında dokuz yaşındaki bir çocukla bir yolculuğa çıkacaksınız (ama bu kitap dokuz yaşındakiler için değil). Ve er geç Bruno ile birlikte bir tel örgüye varacaksınız.
Böyle tel örgüler dünyanın dört bir yanında var. Umarız asla rastlamak zorunda kalmazsınız."
Kısa ve öz harika bir arka kapak yazısı olmuş..
Puanım;

9 yorum:

  1. Çok merak ettim kitabı, yorumun için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek kesinlikle okumalısın :)

      Sil
    2. ben olsam okumak istemezdim çünkü (zaten okul yüzünden okudum ,okumaz olaydım ) tüm dünyan kişiliğin değişiyor :(

      Sil
    3. Böyle kötü, kalitesiz cümlelerle; üstünde düşünülmeden yazılan bu yazıyı nasıl hiç çekinmeden paylaşabiliyorsunuz? Kitabı ve filmi izledim fakat bu yazdığınız yazı kabul edilemez. 'bayankitapkurdu' şeklinde bir takma adı alacak özentiliğiniz ve kitap kurdu olup böyle yazılar yazacak özentisizliğinizle iyi günler dilerim.

      Sil
  2. müthiş bir kitap okurken sonlarında göz yaşlarına hakim olamıyorsunuz.

    YanıtlaSil
  3. O kadar güzel bir kitap ki..

    YanıtlaSil
  4. Bu kitabı 8.sınıftayken okumuştu.Hala dün gibi aklımdadır.Paylaşım için teşekkürler :-) Böyle güzel tanıtımlar görmekten mutluluk duyaım.Ellerinize sağlık °-°

    -Issız Gürültü-

    YanıtlaSil
  5. ana fikri ne kitabın??

    YanıtlaSil
  6. harika olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil